Obstacle running leuker en veiliger met goede schoenen!

Voor obstacle running bestaat inmiddels een breed aanbod van schoenen. In dit artikel gaan we dieper in op een aantal elementen die belangrijk zijn om mee te nemen het in beslisproces bij aankoop van nieuwe schoenen.

1. GRIP
2. STABILITEIT vs FLEXIBILTEIT
3. BOVENWERK
4. GEWICHT

Gebruik als basis voor je keuze altijd het doel waarvoor je jouw schoen het meest gaat gebruiken! De schoenkeuze blijft natuurlijk persoonlijk en zal je dus altijd zelf moeten ervaren.

1. Grip
Op welke ondergrond ga je deze schoen het meerendeel van de tijd gebruiken? Modder, rotsen en keienpaden of een combinatie van onverhard of verhard? Voor elk terrein bestaat er een specialistische schoen. Voordeel van meerdere paren specialistische schoenen is dat je hierdoor altijd een afgewogen keuze kunt maken. Nadeel hiervan is uiteraard dat je collectie loopschoenen groter wordt en je meer geld kwijt bent.

Tip! Loop je alleen crossen (bijna alleen maar modder), dan heb je meer een noppenprofiel nodig.

Voordeel van zo’n schoen is de grip. Nadeel is beperkt comfort (demping), dus minder geschikt voor lange afstanden of rotsachtig terrein. Bij een obstacle run kun je een diversiteit aan ondergronden aantreffen en is een grof profiel iets minder van belang. Op stenen (rotsen en stukken over de straat) lopen de noppen niet prettig en slijten deze snel af. Een meer middle-of-the-road schoen is bijvoorbeeld qua profiel prima geschikt.
2. Stabiliteit / flexibiliteit

Bij obstacle running is elke stap anders en een paar schoenen die je enkels goed ondersteunen zijn erg welkom, zeker in afdalingen. Doordat de snelheid in afdaling fors oploopt neemt de druk op de enkels/schoen flink toe. Goede schoenen werken preventief tegen valpartijen en hiermee gepaarde blessures. Maar afdalen is ook een spel van souplesse, een te stijve schoen is dus niet altijd wenselijk.
3. Bovenwerk: Gore-Tex of Mesh?

Voor het type bovenwerk van je schoen kun je ook een keuze maken. Simpelweg zijn er twee keuzes: Mesh of Gore-Tex. Mesh bovenwerk wil zeggen: een open structuur, niet waterdicht maar hierdoor een hoog ademend vermogen. Gore-Tex wil zeggen: waterafstotend en een redelijk ademend vermogen. Het ademend vermogen is belangrijk voor zweetvoeten.

Hiervoor is het dus van belang je keuze te bepalen op welke ondergronden je meerendeels gaat tegenkomen (vaak bepaalt door plaats en seizoen). Bij langdurig een hele natte ondergrond, bijvoorbeeld hoog gras, veel plassen, zachte sneeuw of een beekdoorkruizing is het advies al snel: kies voor Gore-Tex. Loop je vaak als het warm en droog is? Ga voor een Mesh bovenwerk. De praktijk leert dat het ademend vermogen van Mesh je minder zweetvoeten oplevert. Wat als voordeel heeft dat je minder kans hebt op blaren.

Houdt rekening met het feit dat Gore-Tex geen water door het materiaal naar binnen laat. Maar als het water toch in je schoenen komt te staan, loopt het er ook lastiger uit en blijft het in je schoen staan.
4. Gewicht

Voor veel lopers de minst belangrijke factor die hier tussen staat. Gewicht van de schoen wordt belangrijker als je snelheid als uitdaging ziet. Het verschil tussen een meer minimalistische schoen en een lichte (berg) wandelschoen is al snel een paar honderd gram. Het loont dus voor snellere lopers wel de moeite hierop te oriënteren. Alleen hoe lichter de schoen, hoe minder ondersteuning. Iets zwaardere lopers kunnen beter kiezen voor iets meer comfort om de kans op blessures te verkleinen.

 

 

WINACTIE!
Omdat wij van de Tough Ten Miles graag goed zorgen voor onze deelnemers en hun voeten, hebben we nu een hele toffe actie.

Samen met dé Mud & Obstacle shop van Nederland, Dutch Mud Men, verloten we in de komende maand 2 paar INOV-8 schoenen!  Een schoen die samengesteld is door de beste obstacle runners van de wereld! Een must-have dus!

Kans maken op deze te gekke prijs?
Schrijf dan vóór 10 december in voor de Farmers Fun. We verloten na deze datum 1 paar dames- en 1 paar herenschoenen onder alle inschrijvers.
Klik hier om in te schrijven.

 

(Bron t.b.v. dit artikel afkomstig van: mudsweattrails.nl)